Jak správně prát ložní prádlo

Infobar icon

VELIKONOČNÍ SLEVY. 😀 Do 1.4. 2024 nakupujete na homacz.cz ve SLEVĚ 22%, která platí na celý sortiment (KÓD H22).😍

Kategorie
 
 
 
 
 

 
 

Jak správně prát ložní prádlo

Praní povlečení na 30 ° C - 40 ° C mýtus, nebo fakt?

Povlečení, tak jako ostatní textil, oblečení, nebo jiné textilní výrobky je třeba jednou za čas vyprat. Samozřejmostí se stalo, že povlečení pereme častěji, hlavně kvůli tomu, že jsou vystaveny, ať už prachu, použití a v neposlední řadě se zdravotních důvodů, protože přicházejí do kontaktu s naší pokožkou. A není nic horšího než mít alergické reakce, vyrážky a podobně následkem špinavé bielizne.Takže, jak na to?

V první řadě povlečení pereme pravidelně a v neposlední řadě, povlečení vypereme vždy před prvním použitím! Důvod tohoto kroku je jednoduchý. Je třeba si uvědomit, že zatímco k Vám povlečení dorazila, prošla množstvím výrobních procesů a v neposlední řadě i "cestováním". Proto se prvním praním z povlečení odstraní například zbytkové barvy, nebo oleje, které slouží k ochraně látky, dokud dorazí až k Vám jako výrobek, který jste si zakoupili.

Ochranné oleje slouží jako ochrana před například nežádoucími bakteriemi, případně škůdci, které by mohly takovou povlak napadnout. Proto vždy svoje povlečení před prvním použitím opereme.

Ve veřejnosti stále přetrvává mýtus, že povlečení je třeba prát na 60 °C a více, aby to bylo ono. No ale ve skutečnosti je tento mýtus již z části překonán a proč? Důvod je jednoduchý - pokrok nezastavíš :-)

Ano v minulosti, to byl standard avšak v současnosti již výroba jako textilu, tedy látky prošla svým přirozeným vývojem, tak i výrobci přídavných materiálů, jako barvy, nitě atd prošly svým vývojem. Dnes když je trend být ekologický a co nejvíce šetrný k životnímu prostředí se i oni museli přizpůsobit tomuto trendu. Proto moderní barvy vyrobené moderními technologiemi snesou i více. Vneposledom řadě se tomuto trendu přizpůsobili i výrobci pracích prášků a i oni nám nabízejí stále lepší a účinnější prací prášky, které i při nízkých teplotách dokáží vyprat skvrny či jiné nečistoty. No vždyť to máme možnost sami vidět denno denně v reklamách ať už v tv nebo jiných komunikačních prostředcích. Nemluvě o tom, že nízkými teplotami se šetří i elektrická energie.

Čili povlečení pereme na 30 ° C - 40 ° C práškem dle Vašeho výběru a to na barevný textil, práškem na barevné prádlo. Nedoporučujeme prát povlečení práškem na bílé prádlo, protože prášek na bílé prádlo obsahuje bělidla, které by v konečném důsledku mohly poškodit barevné povlečení. Samozřejmě i v dnešní době jsou povlaky vyrobené z různých materiálů a proto se při některých povlečení určuje jiná teplota praní, kterou je třeba dodržovat (moderní 3d, foto povlečení, saténové, případně lněné povlečení atd). Zde vždy doporučujeme dodržovat pokyny výrobce, které jsou uvedeny u každého resp na každém výrobku.

Povlečení pereme otočené dovnitř a na nízkých otáčkách odstředění. Pokud používáte aviváž, tak při prvním praní, byste ji měli vynechat. Další praní už použijte aviváž podle vašeho vkusu, čímž i docílíte změkčení povlečení.

Pračku zbytečně nepřeplňujte prádlem! Pokud byste pračku zbytečně přeplnily, tak by se vám časem mohlo stát, že se Vám budou povlečení znehodnocovat silným třením o buben pračky a tak se mohly poškodit. Při povlečením opatřenými zapínáním na zip, povlečení otočíme a zip uzavřeme !! Nedojde tak k poškození a znefunkčeniu zipu, což by mělo za následek, že Vaše povlečení už nezazipsujete a bude nutná jeho výměna, což znamená zbytečné finanční náklady na jeho opravu.

Po vyprání, nechte svou povlečení důkladně vysušit. Je jen na Vás, zda povlečení vysušíte v sušičce, nebo přirozeně. Při sušení v sušičce dodržujeme pokyny na výrobku, při přirozeném sušení, povlečení nevěšíme za rohy povlečení!

V případě žehlení povlečení je samozřejmě třeba žehlení, podle druhu materiálu povlečení, ať už bavlna, flanel, satén atd. Teplota žehlení je na každém výrobku, tak i ostatní symboly údržby.

POZOR !! Krepové, nebo mikroflanelové povlečení se nežehlí !!! Avšak i zde platí, že doba pokročila a některé povlaky po správném oprání a vysušení, není třeba vůbec prát, stačí je vyrovnat a poskládat. Jedná se hlavně o flanelové povlečení, saténové povlečení, nebo povlečení, které kromě bavlny obsahují jako svou součást určité procento polyesteru.

V případě, že nevíte jak pečovat o Vaše povlečení, v našem obchodě, uvádíme u každého výrobku Rady / Návody na údržbu, jakož i tyto rady najdete v našem odkazu Pokyny pro údržbu.

Tedy jak pečovat o Vaše povlečení již víme, nyní pokud nemáte ještě své vysněné povlečení, zkuste naši nabídku povlečení a prostěradel. :-)  

 
 
 
Speciální nabídka
 
 
OMEZENÁ NABÍDKA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze